Mağaza tadilatı, işletmelerin belirli aralıklar ile gerek kısmen gerekse kapsam olacak şekilde başvurdukları işlemler arasında yer almaktadır. Bu konuda gerekli bilgilendirme ve örneklemeleri sağlamak adına Xtadilat ekibi olarak sizlere kapsayıcı bir içerik hazırladık.
İçerik boyunca karşılacağınız başlıklar şöyle;
Neler Okuyacaksınız?
Mağaza tadilatı işlem sıklığı işletmenin ihtiyaçlarına göre şekillenebilir. Örneğin, herhangi bir işletme konsept değişikliğine gidiyorsa mağazasını yeniden tasarlayabilir. Bir başka durumda ise tamamen ihtiyaçları doğrultusunda yılın belirli dönemlerinde bir bölümü tadilat işlemine sokabilir. Bu tamamen işletmenin inisiyatifine kalmış bir durumdur.
Kimi durumlarda ise mağaza sergileme ürünleri veya genel mağaza alanında daralma/genişleme gibi mecburi sebepler ile dekorasyon ve tadilat işlemine geçebilir.
Herhangi bir tasarım yapmadan önce mağazanızı detaylı şekilde analiz etmeniz gerekir. Bu analiz birçok açıdan yapılmalıdır. Örneği;
Mağazanızın en önemli faktörlerinden biri işlevidir. Kullanıcı/müşterilerin ve personelin farklı işlevleri bulunur. Bu işlevleri doğru analiz etmeli ve mağaza tasarımı sırasında eksik/yanlış yönleri belirleyerek o yönde adımlar atmalısınız. Bu işlevleri belirleyebilmek adına aşağıdaki sorulara cevap arayabilir aynı zamanda kendi sorularınızı belirleyebilirsiniz.
Onlarca soru sorarak mağazanızın işlevi için çeşitli cevaplar aradınız. Sıra geldi bu verileri işlemeye. Xtadilat olarak tavsiyemiz Soru ve cevapların yer aldığı tabloları karşınıza alarak işlevlere dışarıdan bir göz olarak bakmanız. Bu sayede eksik- yanlış işlevleri kolaylıkla görebilirsiniz.
Belirlediğiniz düzeltmeleri yeni bir dosya haline getirerek ana bir dosya oluşturun. İlerleyen adımlarda bu veriler oldukça önemli hale gelecek. O halde diğer aşamaya geçelim.
Sıra geldi değişiklikleri yapmaya. Mağazanızın tasarımsal konsept fikirlerini bu aşamada belirlemelisiniz. Nasıl bir tarz, renk, dokuya sahip olmasını istiyorsunuz? Örneğin, Modern tarzda ve beyaz renklerin hakim olduğu bir mağaza tasarımı düşlüyor olabilirsiniz. Bu fikirlerinizi bulacağınız örnek görseller ile destekleyerek daha da somut hale getirebilirsiniz.
**Mağaza tasarım fikirlerini belirlemek ilerleyen aşamalarda değişime gitmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bu sebep ile herhangi bir strese sebebiyet vermeden tasarımın keyfini çıkarın!
Konseptiniz üzerine somut adımlar attığınıza göre bunu mekanınıza uyarlamanın zamanı geldi de geçiyor demektir. Elinize kayıt kalem alabilir veya görseller keserek kolaj bile yapabilirsiniz. Belirlediğiniz konseptleri bir araya getirin veya karalayın. Böylelikle düşüncelerinizin somut halini görebilir nasıl sonuçlar ile karşı karşıya kalabileceğinizi az da olsa tahmin edebilirsiniz.
Tasarımınıza dair eskizleri elde ettikten sonra bunları biraz daha teknik hale getirmek her parametrenin gerçekçi olmasına olanak verir.
Planınızı teknik verilere uygun çizmek mekanınızı tam olarak tanımanızı sağlar. Örneğin 5×3 metre ölçülerine sahip bir bölümünüz olsun. Bu bölüme bir sergileme elemanı düşünüyorsunuz ve ürünlerinizi de belirlediniz. Eskiz aşamasında başarılı bir şekilde alanın tasarım eskizlerini tamamladınız. İş bölümün planını çizmeye geldiğinde sergileme elemanı alanınıza sığmayabilir, yeterince işlevsel olmayabilir. Bu tür sorunlar ancak gerçekçi ölçülere sahip olursa ortaya çıkar. Bunun yolu da teknik çizim kurallarına uygun plan ve kesit gibi çıktılar vererek gözlem yapmaktır.
Yeni yeni başlıklar görüyor olmak gözünüzü korkutmasın. Öncellikle görselleştirmenin ne olduğu ile konuya giriş yapalım. İç Mimari Görselleştirme, Çizimlerinizin -ağırlıkla bilgisayar altyapısı ile- 3 Boyutlu olarak modellenmesi işlemidir. (3D Model ve Render)
Görselleştirme işlemi başlı başına bir uzmanlık alanı gerektirirken yapılması zorunluluk taşımaz. Fakat mağaza tasarımının uygulaması aşamasında büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmamak için görselleştirme yapmanızı veya görselleştirme hizmeti almanızı öneririz. Böylelikle tasarımınızın mekan içerisinde gerçekleşmiş halini kolaylıkla görebilir, erken karar ve değişikliklere gidebilirsiniz.
Mağazanın satışını yaptığı veya kimliğini sergilediği ürünlerin seçimi aşamasına geldik. Her ne kadar tasarım aşamalarında bunlar belirginleşmeye başlasa da resmi olarak ürünlerin seçimi ve imalatı bu aşamada gerçekleşmektedir. Örneğin, sergilediğiniz herhangi bir ürünün aynı zamanda bir sergileme elemanı olacaktır. Bu sergileme elemanı kendi kendini taşıyabilen bir işleve mi sahip olacak yoksa bir yapı elemanı vasıtası ile mi ayakta kalacak? Mobilya üreticilerinin endüstriyel ürünlerinden mi seçim yapılacak yoksa özel üretime mi sahip olacak?
Ürünleri seçtiğinize göre sıra geldi bu ürünlerin malzemelerini belirme aşamasına. Belirlenen ürünlerin üreticileri ile iletişime geçerek malzeme opsiyonlarına göz gezdirmelisiniz. Mobilya üreticileri sıklıkla belirli malzemeler üzerinden üretimlerini gerçekleştirir. Bu sebep ile belirlediğiniz malzemeler mobilya üreticisinin envanterinde bulunmuyor olabilir. Bu durumda firma ile görüş alış-verişinde bulunarak durumu anlatmalı ve belirlediğiniz malzeme üzerinden üretim sağlayıp sağlamayacaklarını belirlemelisiniz. Bu aşamada bol şans diliyoruz. 🙂
Renkler bir tasarımda oldukça önemli bir parametredir. Yanlış kullanımı veya kombinasyonu tüm tasarımınızı altüst edebilir. Bu durumun önüne geçmek için bir renk kataloğunu önünüze alma ve seçimlerinizi yapmalısınız. Kombinasyonları katalogdan alarak bir araya getirmeli ve gözlemlemelisiniz. Ardından seçtiğiniz ürünlerin üreticisi ile görüşerek seçilen renklerin kodlarını bildirerek teyit etmelisiniz. Bu konuya özellikle dikkat etmeli ve anlık olarak geri bildirim sağlamalısınız.
Yukarıda belirttiğimiz adımları uygulayıp kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyerek tamamladıysanız elinizde uygulamaya dönük bir tasarım olduğunu varsayabiliriz. Bu verileri doğru iş planı ile planlamalı ve uygulamaya başlamalısınız.
Elbette bitmek tükenmek bilmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tarz durumlarda motivasyonunuzu kaybetmemeli hedefe odaklamaya devam etmelisiniz.
Mağaza Tadilatı için XTadilat Ekibi İle İletişime Geçmek için
**Yukarıda belirlenen aşamalar ihtiyaçlarınız doğrultusunda hem sıralama hem de başlık olarak değişiklik gösterebilir