Klinik Tadilatı, covid-19’un etkisi ile birlikte tüm dünyada oldukça önemli hale geldi. Bunun ile birlikte klinik tasarımında önem vermemiz gereken kimi noktalar gün yüzüne çıktı.
Halihazırda klinik tasarımı gerçekleştirirken Sağlık Bakanlığının kimi mevzuatlarına uygun proje çizimi yaparak klinik tadilatına başlamak gerekirken, Covid-19 ile birlikte kullanıcı işlevlerini de kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bunun en bilinen şartlarından biri elbette, sosyal mesafe..
Klinik Tadilatı içeriği çerçevesinde karşılaşacağınız başlıklar şöyle;
Neler Okuyacaksınız?
Klinik tasarım ve tadilat aşamalarına geçmeden önce bir analiz yapmak her zaman yerinde başlangıç adımlarından biridir. Klinik analizine başlayabileceğiniz bir altlığı sizlere hediye etmek istiyoruz. Aşağıda Klinik tasarımına dair sorular bulabilirsiniz;
Klinik analizini tamamladıktan sonra bu cevaplar doğrultusunda işlev çalışmasına geçmelisiniz. İşlevi daha basit anlatmak gerekirse,
İşlevlerinize ilk aşamada cevap veremeyebilirsiniz. Fakat yukarıda bulunan tüm işlevlerin klinik tasarım ve tadilatı aşamasında düşünülmesi zorunlu olan başlıklardan biridir.
Bu aşamada kliniğinizin tasarımında nasıl bir konsepte sahip olmasını istediğinizi belirlemeniz gerekebilir. Burada tasarımınıza hakim olacak renk, doku, tarz gibi alt başlıklara ufak dokunuşlar yapabilir. Profesyonel destek alıyorsanız Mimari ekibinizin bu doğrultuda konsept çalışmaları sürdürmelerini talep edebilirsiniz.
Artık klinik tasarımınız şekillenmeye başlıyor. Önceki aşamalarda belirlediğiniz ve çalışmalar yürüttüğünüz başlıkların ilk deneme çizimlerini bu aşamada gerçekleştirebilirsiniz. Eskizden bahsediyor olmak sizleri korkutmasın. Bunu yapan oldukça basit arayüzlere sahip program bulurken basit çizimleri kendinizde yapabilirsiniz. Unutmayın, siz bu konuda profesyonel biri değilsiniz. Elverdiği ölçüde kendi çalışmalarınızı kendiniz yürütün.
Eskizleri karalarken tasarım fikirlerinizi gelişigüzel karalayın. Eskizin asıl amacı sizlere gerçekçi çözümler sunmak değil, tasarım fikirleriniz soyuttan daha somut hale gelmesini sağlamaktır.
Bir mimar/iç mimar bu aşamayı profesyonel olarak gerçekleştirirken siz bunu kareli bir kağıt üzerinde bile gerçekleştirebilirsiniz. Her bir kareye bir ölçü birimi vererek mekanınızı çizin ardından o plan üzerinde iç mekan elemanlarını nereye yerleştireceğinizi saptayın. Böylelikle nasıl bir yerleşim planına sahip olacağını belirlemiş olursunuz.
İç mekan tasarımı yaptığınız sırada ölçekli plan çizimi yapmak sizlere, mekanın sizin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığı bilgisini vermesini sağlar. Örneğin, mekan içerisinde 4 adet oturma elemanı ve depolama birimine ihtiyacınız var. Bu ihtiyaçlarını ölçekli bir plan çizimine tabi tutarsanız alanınızın buna elverişli olup olmadığını görebilir, aksi durumlarda uygulamaya geçmeden çözümler üretebilirsiniz.
Görselleştirme Nedir?: Herhangi bir mekan tasarımının mimari programlar aracılığı ile 3 Boyutlu Görselleştirilmesi işlemidir. (Render)
Klinik planınızı 3 Boyutlu profesyonel görselleştirmek birçok sorunu erkenden fark etmenize olanak sağlar. Örneğin, iki malzemenin kesişim noktasındaki çözümü önceden görmek uygulama aşamasına geçmeden önce çözüm üretmenizi sağlayarak hem zamandan hem de maddi giderden kazanmanızı sağlar.
Birçok teknik aşamayı sağlıklı şekilde tamamladığınıza göre artık kullanacağınız ürün ve mobilyaları seçebilirsiniz. Her ne kadar işlev ve ihtiyaçlar ilk aşamalarda kalmış olsa da kliniğiniz için ürün ve mobilya seçimi yaparken bunları tekrar göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, Bekleme alanında kullanacağınız oturma elemanlarının yan kısımlarında dergilik olması size ek bir depolama alanı sağlayacaktır.
Mobilya ve ürün seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktaları bulunmaktadır;
Sıra geldi seçtiğiniz ürünlerin malzemelerini belirlemeye. Alınan ürün ve mobilyaların farklı malzeme seçenekleri olacaktır. Birçok üretici işletme kataloglarında ürünün yanında malzeme seçeneklerini de sizin ile paylaşır. Kimi üreticiler bunu opsiyonel olarak değiştirebilmek ile birlikte birçoğu belirtilen malzemelerden birini seçmenizi isteyecektir.
Malzeme seçimi yapmanız gereken bir başlık daha bulunmaktadır. Ürün ve mobilya kalemi dışındaki ihtiyaçlar. Örneğin,
**İhtiyaçlarınız ve parametreleriniz doğrultusunda malzeme çeşitliliğiniz artabilir.
Renk faktörü son aşamalardan biri olmak ile birlikte oldukça önemli bir parametredir. Yanlış renk kombini tüm emeğinizin çöpe gitmesine sebep olabilir.
Renk kombinasyonu yapmanın birden çok yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler;
Editör Önerisi : Renk kombini oluştururken Adobe Color uygulamasını ücretsiz kullanabilirsiniz.
Sıra geldi tüm plan ve eylemleri şantiyede uygulamaya dökmeye. Her ne kadar birçok açıdan planlamada bulunmuş olsanız da şantiye aşamasında gözden kaçırdığınız yeni sorunlar ile baş başa kalabilirsiniz. Çıkan sorunlar yüzünden moralinizi bozmamalı, yılmadan tasarımınızı gerçekleştirmek için ısrar etmelisiniz.