Ofis tadilatı, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin zaman içerisinde sıklıkla ihtiyaç duyduğu hizmetler arasında yer alıyor. Peki şu sıra sizin ofisinizde düzen nasıl?
Yıllar geçer ve insan gibi malzemelerde eskimeye yüz tutar. Aldığınız ofis masası, sandalyesi hatta çöp kutusu dahi eskir. Bu durum size ofis tadilatı sinyallerini verir. Bu durumda ne yapmalısınız? X Tadilat ekibi olarak ofisinizi yenilerken karşılaşacağınız sorunları ve bunlara nasıl çözümler üreteceğinizi anlatan bir içerik oluşturmaya karar verdik. İşte içeriğimizde karşılaşacağınız başlıklar;
Neler Okuyacaksınız?
Ofis tadilat sürecinin işletmeniz için şu an gerekli olup olmadığını anlamak için mekana bir yabancı olarak bakmak gerekecektir. Şu soruları kendinize sorabilirsiniz;
Soruları daha da çeşitlemek mümkün…
Eğer soruların büyük kısmına evet, … şeklinde cevaplar alıyorsanız sizinde ofis tadilat zamanınız gelmiş olabilir.
Ofis yenileme işlemine başlamak için profesyonel destek alabilmek ile birlikte kendi çözümlerinizi kendiniz de üretebilirsiniz. Fakat şunu belirtmek gerekir ki ofis alanınız ne kadar büyürse planlama ve yenileme yapımı aynı doğrultuda güçleşecektir. Bu gibi durumlarda profesyonel destek almanızı öneriyoruz. İçeriğimiz Ofis tadilatını sizin gerçekleştirdiğinizi varsayarak devam edecektir.
Kullandığınız ofisin tüm işlevlerini bir liste haline getirmelisiniz. Bunu kolaylıkla yapabilmeniz için örnek yöntemimizi sizler ile paylaşmak istiyoruz. X tadilat yöntemini uygulayabilir ve kendinize uygun düzenleyebilirsiniz.
X tadilat ofis işlevi çözümleme seti 2 tipte inceleme yapmaktadır: Çalışan ve Kullanıcı (müşteri)
**Soruları düzenleyebilir ve çeşitlendirebilirsiniz.
Sorulara verdiğiniz cevaplar ofis sağlıklı yenilemesinin ilk sinyallerini verecektir. Bu sebep ile soruları detaylandırmak uzun vadede oluşacak sorunları ortadan kaldırabilir.
İşlevleri belirlediğinize göre bu verileri işleme zamanı geldi demektir. Verdiğiniz cevaplar sonucu mevcut ofisinizi gözden geçirin. (Fotoğraf ve videolarını kayda alıp ayrıca çalışmanızı öneririz.) Peki bunu nasıl yapacaksınız? Mevcut tasarım üzerinde ihtiyacınız olan işlevlerin ne derece gerçekleştirilebileceğini ölçün. Eğer büyük oranda ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa planlama açısından zorlanmayacağınız anlamına gelebilir. Fakat belirlediğiniz işlevlerin büyük bölümü mevcut tasarımınızda işlemiyorsa yeni bir planlama yapma zamanı gelmiş demektir.
Yeni planlamayı yaparken değişime ihtiyaç duyan bölümlere odaklanıp en kısa yoldan çözümü nasıl gerçekleştireceğinizi bulmalısınız. Örneğin, x bölgesinde 2 masanız ve 2 sandalyeniz var. Bu bölüme hem 1 kullanıcı ekleyecek hem de depolama yapacaksınız. O halde alanda planlamayı değiştirerek 3 masa, 3 sandalye ve kalan alanı depolama birimlerine ayırmalısınız.
Bu adımda işlev değişikliklerini kağıda dökerek gerçeklik katmalısınız. Aksi halde şu tür sorunlar ile karşılaşabilirsiniz “3 masa ve depolama birimleri koymayı planlamadım fakat sığdıramadım.” “İşlevi çözdüm fakat artık kullanıcılar mekan içerisinde hareket edemiyor” Bu tarz durumları yaşamamak için elinize bir kağıt kalem alın veya (kullanmayı biliyorsanız) bir mimari program vasıtası ile planlarınızın ilk eskizini oluşturun. Profesyonel çözüm üretmenize gerek yok. Düşüncelerinizin ne kadar gerçekleşebileceğini görmek bu aşamada yeterli olacaktır.
Sorunların büyük bölümünü çözüme kavuşturduğumuza göre artık daha zevkli aşamalara geçiş yapabiliriz: Ofis tadilatı için ürün seçimi. Ne tür ürünleri ihtiyacınız olduğunu belirlemek ürün seçiminizi kolaylaştıracaktır. Bu sebep ile başlangıçta belirlediğimiz işlevleri bu aşamada da kullanmalıyız.
Yukarıda verdiğimiz örnekten devam edelim. 3 masa, 3 sandalye ve depolama birimi ihtiyacım bulunuyor. Bu 3 masa birbiri ile bağlı mı yoksa ayrı mı olacak? Depolama biriminde ne tür ürünler depolayacağım? Depolama biriminin kapakları nasıl olmalı? gibi sorulara yanıt arayarak ihtiyacım olan ürünleri belirleyebilirim.
Mevcut ihtiyaçlarımız neticesinde hazır ürünlerde aradığımızı bulamayabiliriz. Bu durumda ofis mobilya üretimi yapan işletmeler ile görüşüp amacımıza uygun mobilyaları tedarik edebiliriz.
Ürün seçiminin alt başlığı olabileceği gibi başlı başına bir başlık olarak da alabiliriz. Hangi alanlar için malzeme seçeceğimizi açıklamaları ile sıralayalım.
Ofisimizin dekorasyonu için malzeme seçimini de tamamladığımıza göre, renk seçimine geçebiliriz. Bu aşama her ne kadar basit ve zevkli gibi görünüyor olsa da oldukça kritiktir. Sebebi ise yanlış renk kombinasyonları tüm tasarımınızı çöpe atabilir. Hem çalışanları hem de müşterilerinize rahatsızlık verebilir.
Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamanız için Xtadilat ekibi olarak sizlere ücretsiz bir araç önermek istiyoruz: Adobe Color. Adobe color uygulaması ile birbiri ile uyumlu renk kombinleri yapabilir ve bu renklerin kodlarını kolaylıkla kaydedebilirsiniz.
Proje türüne göre aşamalar arasında çeşitlemeler olabileceği gibi artık uygulama aşamasına geçebilirsiniz.