Kafe tadilatı, günlük kullanıcı trafiğinin oldukça fazla olduğu alanlar için sıklıkla yapılması gereken işlemler arasında olmalıdır. Sebebi ise malzeme ve tasarımın yıpranmasıdır.
Bu içeriğimizde karşılacağınız başlıklar;
Neler Okuyacaksınız?
Türkiye’de yaklaşık 150.000 adet restoran ve kafe bulunmaktadır. (2018 Gastronomi Ekonomisi Verileri) Aktif sayı bu olsa bile her ay onlarca kafe açılmakta ve büyük kısmı yanlış tercih sebebiyle ne yazık ki kısa sürede kepenk indirmektedir. Bunun önüne geçmenin birkaç adımı vardır. Tasarım, Yiyecek-İçecek Kalitesi, Hijyen, Müşteri Memnuniyeti…
Xtadilat ekibi olarak işletmeleri kafe tasarım başlığı altında inceleyerek kafe tadilatı sırasında nasıl adımlar atılması gerektiğini inceleyeceğiz.
Kafe tadilatına başlamadan önce tasarımsal problemlerinizi belirlemeli ve bunlara çözüm üretmelisiniz. Ardından uygulama aşamasını oldukça az sorun ile tamamlayabilir sizi memnun edici bir tasarıma merhaba diyebilirsiniz. 🙂
Mekanınızın sorunlarını belirlemenin ilk adımı alanı analiz etmekten geçer. Bunu yapabilmek adına öncelikle işletmenize birkaç farklı açıdan bakmalısınız. Başlangıçta basit birkaç soru sorarak hedef belirlemek ardından işlev sorularını sormak en yerinde tercih olacaktır. X tadilat ekibi olarak sizlere örnek sorular hazırladık.
Genel soruların bir kısmı stratejik sorular olsa da işletmenizin tasarımını etkileyici faktörleri de barındırır. Örneğin, önümüzdeki 6 aylık süreçte davet ve organizasyonlara kapısını aralama hedefi güden bir işletmenin tasarımında bu yönde bir değişikliğe gidilmelidir. Bu sebep ile işletme stratejileri ile tasarım belirli noktalarda kesişir.
Biraz daha detaya gireceğimiz aşamalara geçiş yapıyoruz. Bu başlık altında kullanıcıların (müşteri) eylem profilini doğru işlemeliyiz. Bu işlevi doğru belirlemek için sorulabilecek sorular şu şekilde;
Personel işlevi, işletmenizde çalışan bireylerin hareket işlevlerini belirlemeye yarar. İşletmeniz içerisinde bulunan personel kategori çeşitliliği bu soruların daha da çeşitlenmesini sağlayabilir.
Müşteri ve personel işlevleri konusunda çalışma yürütmenin yanında bir o kadar önemli bir işlev daha bulunmaktadır. İşletmenize girecek ürün veya malları mekan içerisindeki hareketlerine odaklanmalısınız. Örneğin, işletmenize gelen un çuvalı hangi yolu izleyerek mutfağa ulaşıyor ve bu hareket sırasında müşteri ile teması oluyor mu?
Ürün işlevinin en olumlu çözümü müşteri ile temasını sıfıra indirmek olacaktır. Böylelikle gün içerisinde herhangi bir mal kabul sırasında sorun yaşamanın önüne geçmiş olursunuz. Kullanılacak ürünlerin işlevini belirleyecek sorular şu şekilde olabilir;
İşletmenizi değerlendirmek adına sorular sorarak çeşitli yanıtlar elde ettik. Sıra geldi bu yanıtları verimli olacak şekilde değerlendirmeye. Bu aşamada elde ettiğiniz cevapları birbirleri ile kesiştirerek tek çatı altında toplamanız gerektiği. İşlevleri değerlendirirken 3 ana başlık altında sorgulamıştık: Kullanıcı, personel, ürün. Bu 3 başlığın cevaplarını birbirleri ile karşılaştırarak ortak sorunları belirlemeli ve tek dosya haline getirmelisiniz.
**Belirlenen ortak sorun işlevleri tasarımın ilerleyen aşamalarında oldukça gerekli olacaktır.
O halde kafemizin tasarım aşamasının ısınma turlarına geçebiliriz. İşletmenin genel konsept tasarımını artık belirleyebiliriz. Nasıl bir tarz hakim olacak? İşletmenin fonksiyonları ne olacak? Doku ve renk tanımlarına dair ne düşünüyorum? şeklinde tasarım soruları sorarak tasarım fikrinizi yavaş yavaş oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Fikirlerinizi çeşitli görseller ile kolaj haline getirerek daha belirgin hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Kafe konsept tasarımınızı belirledikten sonra zihninizdeki bazı bölümlerin eskizi çizerek işe başlayabilirsiniz. Merak etmeyin burada ressamvari bir çizimi kimse sizden beklemiyor. Önemli olan zihninizdeki tasarımı somut hale getirerek uygulama aşamasına yavaş yavaş hazırlamak.
Zihninizde ilginç tasarım fikirleri uçuşuyor olabilir. Sıra geldi bu fikirlerin ayağını yere bastırmaya. Teknik çizim kurallarına uygun şekilde çizilmiş olan plan ve kesitler, tasarım fikirlerinizin ne kadarının alana uygun olduğunu gözler önüne serecektir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise işlev analizi yaparken ortaya çıkan sonuçları burada değerlendirmek olmalı. Örneğin, plan aşamasında kullanıcı ile malzeme girişinin karşılaşmaması için ek bir koridor oluşturarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Ölçekli ve teknik çizim kurallarına uygun bir plan çizerek mekanı daha iyi tanıyabilir. Uygulama aşamasına geçmeden ihtiyaçlarınızı ve uyumluluğu kolaylıkla görebilirsiniz.
Plan çizmek uzmanlık gerektiren bir alan olduğu için sizi zorluyor olabilir. Bu aşamada profesyonel destek alarak bu sorundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Tasarım fikirlerinizi gerçekçi temellere otururken bunu görselleştirme yaparak desteklemek daha iyi olacaktır. Peki nedir bu görselleştirme denen şey? Görselleştirme tasarım planlarınızı teknolojik altyapı ile 3 boyutlu hale getirilmesi işlemidir. Mimari mesleği icra edenler 3D, 3D model, Render gibi ifadeler kullanarak ifade edebilir.
Görselleştirme yapabilmek adına kullanılan bilgisayar programlarını kullanabilmelisiniz. (Geleneksel yöntemler ile el ile çizim yaparak görselleştirme de yapabilirsiniz.) Bunu yapamıyorsanız alanında uzman bir görselleştirme uzmanına danışarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Planlama ve görselleştirmenin ardından ürün araştırmasına geçebilirsiniz. İşletmenizde kullanacağınız masa ve sandalyelerden işe koyulabilirsiniz. Ürün seçiminde yine işlevsel ihtiyaçlarınızı gözardı etmemelisiniz. Örneğin, sandalyelerinizin uzun kullanıma dayanıklı olmak ile birlikte rahat olması gerekir. Ürün seçiminde hem oturma bölümüne hem de malzemesine dikkat etmelisiniz.
Kafe tasarım ve tadilatınız için ürün seçtikten sonra bu ürünlerin malzemelerini seçebilirsiniz. Örneğin, masalarınızın yüzeyi mermer olurken ayakları metal malzemeden üretilmiş olabilir. (Sıklıkla mobilya üreticileri, envanterleri içerisinde belirli malzemeler üzerinden üretim yapmaktadır. Bunun ile bazı üreticiler opsiyonel malzeme tercihlerini gerçekleştirebilir)
Bir de mobilyadan çok mekan içerisinde yer alan alanların malzeme seçimi bulunur:
Yukarıdaki aşamaların ardından malzemelerinize uygun renk kombini oluşturabilirsiniz. Bunu oluştururken belirlediğiniz renkleri yan yana sıralayarak uyuma dikkat etmelisiniz. Kararı verdikten sonra renklerin kodlarını mobilya ve uygulama yapacak ekibe ileterek üretimi sağlayabilirsiniz. (Malzeme seçiminde olduğu gibi kimi üretici firmaların belirlediği renk katalogları olabilir. Bu konuda üreticiler ile görüşmelisiniz.)
Unutmayın! Yanlış renk seçimi tasarımını alt üst edebilir.
Planlamalarınız somut hale geldiyse kafe tadilatı uygulama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada tüm tasarım ve planlamalarınızı uygulama zamanı geldi demektir. Karşınıza gözden kaçırdığınız sorunlar çıkabilir. XTadilat olarak sizlere tavsiyemiz asla yılmamanız. Çünkü bunu yapacak gücünüz var!
Kafe Tadilatı için XTadilat Ekibi İle İletişime Geçmek için
**Yukarıda belirlenen aşamalar ihtiyaçlarınız doğrultusunda hem sıralama hem de başlık olarak değişiklik gösterebilir